Menu

God jul og godt nytår

Ja, så er det den tid på året. Den tid hvor folk skal ræse afsted for julegaver osv. Det er lidt ligesom DSB som bliver overrasket af Påsken – hvert år!
Det er en tid på året, hvor vi allesammen i den grad har jule lys i øjnene.

Men det er også en tid hvor vi tænker mere på mennesket, på hinanden og på dem der har det sværrest. Sådan bør det ihvertfald være. Det er også en tid hvor mange både private, virksomheder og organisationer begynder at tænke tilbage på hvordan året har været.

2016
For dansk eSport har vist sig at være det år, hvor det hele er sprunget helt i luften, så at sige. Det er godt nok stadig kun ganske få professionelle projekter, men millionerne er begyndt at rulle ind i branchen. Det er nu kun et spørgsmål om tid, før eSporten breder sig ud i hele samfundet som et  kulturelt fænomen, som et sportsligt fænomen og som big business. eSporten er på vej ind allesteder.

Rigtige mange penge er rullet ind, og flere er på vej. Men investeringerne lige nu sker i stort træk kun i forhold til professionelle hold. Det betyder for resten af branchen, at det hele står på spring. Alle muligheder er åbne og det er for både investor/sponsor og arrangør/udbyder NU man skal slå til.
For investor/sponsor kan man være first mover, som giver muligheden for at komme ind billigt og for arrangør/udbyder betyder det at man kan få midler til sit projekt.

Så det er bare om at smede mens jernet er varm – og det er lige præcis NU!

Hold
For hold som har ambitioner, vil jeg sige at det vigtigste for jer er at holde jer stabile. Hold sammen og begynd at skabe resultater, for nu bliver det 100% professionelt, og kan I holde sammen og skabe resultater, så vil der stå flere organisationer klar til at smide penge efter jer.

Andre eSports projekter
For andre projekter end hold, er det vigtigt at I begynder at strømline jeres projekter, få skabt dokumentation omkring det, få lavet en ordentlig beskrivelse af jeres ide, få smidt noget budget og hvad der er vigtigere – få beskrevet hvad formålet og de fremtidige perspektiver er.

Gør jer klar til det vildeste år for dansk eSporte ever!

FRIVILLIGE KRÆFTER
Midt i alle de her mange millioner må vi ikke glemme alle de mennesker som har lagt en masse frivillige timer i dansk eSport over de sidste 16 år. De har til en vis grad sikret fundamentet for at alt det vi gør nu kan lade sig gøre.
Uden frivilligheden var eSport ikke kommet dertil hvor vi er idag.

eSport.dk
For os her på eSport.dk er vi i stor træk kun lige kommet i gang. Vi har fået etableret 3 stærke turneringer, som vi kommer til at udvikle endnu mere i 2017.
King of Nordic, Waoo CS:GO Ligaen og EDU CUP.

Vi har lige starter arbejdet på vores livestream produktion, som også netop kun lige er gået igang
Vi mangler den redaktionelle del, og forventer at vi kan påbegynde på udvikling af denne ca. feb/marts

VI GÅR I HI
Nu går vi i hi, men vi kan love jer for at der sker rigtigt meget med turneringer, når vi kommer på den anden side af nytår 🙂

Rigtig god jul og godt nytår til jer alle fra eSport.dk

Og så vil jeg slutte af med min lille fortælling om Julen som jeg gør hvert år 🙂

Juletiden også er en tid hvor mange stresser rundt fordi det at købe gaver kommer bag på en, og man den sidste uge inden jul pludselig blive opmærksom på det.

Det er lidt ligesom påsken altid kommer bag på DSB og deres køreplaner – det er 2 ting der er sikre hvert år.

For kristne er Julen en fejring af Jesu fødsel. Man kender ikke den nøjagtige dato, men den er af kirken sat til 25. december. I mange lande fejrer man den aften før og deraf navnet juleaften.

Juletiden bliver også sat i forbindelse med tidspunktet hvor dagene vender.

På den nordlige halvkugle er 21. eller 22. juni den længste dag og kaldes sommersolhverv, og 21. eller 22. december er den korteste og kaldes vintersolhverv. På den sydlige halvkugle er forholdet det omvendte.
(Wikipedia)

Til julen hører også rigtige mange traditioner, historier og myter. Altsammen forskellige fra land til land. En af traditionerne som de fleste mennesker over hele kloden kender er Julemanden.
Men hvor stammer Julemanden egentlig fra og hvad er hans baggrund.

JULEMANDEN har eksisteret i rigtige mange forskellige former, typer og udseender igennem tiden.
En af de personer som efter sigende har givet lidt personlighed til Julemanden er St. Nikolai fra MyrA (tyrkiet), hvor han var biskop i det fjerde århundrede.


(oldgræsk teater i Myra)
En af historierne omkring St. Nikolai er historien om familien som under svære vilkår ville sælge en af deres 3 døtre således at de sidste 2 kunne få en medgift. Da St. Nikolai hørte om dette kom han en sen nat og kastede 3 poser med guld ned igennem skorstenen og de landede i 3 strømper som hang til tørre ved kaminen.
Der er nogle forskellige variationer af denne historie, men den dannede baggrund for den gode, gavmilde, venlige og gavegivende Julemand som vi kender idag.
St. Nikolais oprindelige grav i Myra, som blev tømt i år 1087 hvor resterne blev taget til byen Bari og bisat i katedralen der.

Nogen mener at St. Nikolai døde 6. december, og denne dag blev derfor i mange år fejret med gavmildhed og gaver.

 

 

Efter reformationen i det 1600 århundrede blev det forbudt at fejre katolske helgener, men traditionen med at feste og give gaver blev slået sammen med julefesten.

 


Julemanden i 1600 tallet
I forskellige lande er Julemanden kendt med forskellige navne.

I USA hedder han Santa Claus, i England Father Christmas, i Tyskland Weihnachtsmann, i Frankrig Pèrè Noël og Jultomten i Sverige.

I 1600 tallet ankom hollandske immigranter til USA og de medbragte deres navn Sinterklaas. Dette blev forviklet til den idag amerikanske navn Santa Claus

Derefter var der i en lang årrække forskellige forfatter og designer der gav julemanden hans forskellige kendetegn. I 1808 kom han op at flyve en vogn trukket af heste og i 1823 får Julemanden sine rensdyr i digtet “A Visit from St. Nicholas” skrevet af forfatteren Clement Clarke Moore. Moore gav Julemanden samtidig den lille runde geleagtige mave der bevæger sig når han leer.

 

I 1863 blev tyskeren Thomas Nast bedt om at lave illustrationer til Moores digt til en børnebog. Nast lagde her grunden til julemanden som han ser ud idag. I 23 år tegnede Nast Julemanden for en amerikansk magasin.

Haddon Sundblom, en amerikaner med svenske forældre, begyndte at tegne Julemanden for Coca Cola første gang i 1930, hvorefter han tegnede en Juleman hvert år helt frem til 1964.

En af Sundbloms mange Julemænd

En anden stor tradition er JULETRÆET

I den førkristne tid, havde folk og folkestammer ofte hellige lunde og træer, hvor de ofrede til guderne.

I det 15. og 16. århundrede, begyndte det tyske håndværkerlaug at afholde en slags juletræsfest, hvor de stillede et grantræ op i deres lokaler og pyntede det. Børnene fik så lov til at tage de gaver som hang på grenene.

En anden historie fortæller, at Martin Luther skal have stillet et grantræ op i sit hjem og placeret stearinlys på grenene, som sindbillede af stjernerne der blinkede mellem grenene på skovens træer.

I 1605 skriver en ukendt forfatter fra det sydlige Tyskland, at juleaften rejser man grantræer i stuerne, hvor på man hænger roser, der er klippet af farvet papir, æbler, oblater, flitterguld og sukker

I Danmark kan det formodentlig første juletræ føres tilbage til 1808, hvor grevinde Wilhelmine fra Holsteinborg Gods ved Skælskør i juletiden tændte lys på et grantræ. I København blev det første træ tændt i 1811, hos Frederikke Louise og Martin Lehman i Ny Kongensgade. Martin Lehman stammede fra Holsten, og skal have taget skikken med sig til København.
På den tid begyndte skikken også at brede sig andre steder, udenfor Tysklands grænser. De første beretninger om juletræer i Norge stammer fra ca. 1820.

Kilde:
http://www.jule-aften.dk/julemanden.htm
Wikipedia
Google 🙂

Religion, oldnordisk mytologi,  solerhverv, geografi, noveller, digte og mange mange andre ting har således over rigtige mange år skabt den jul vi kender idag. I nyere tid som vi kender idag har erhvervslivet også haft deres andel i vores bevidsthed omkring julen.

Men hvoromalting er så er det allervigtigste her i juletiden stadig det samme som startede med de første frø der blev sået til Julemanden helt tilbage fra Skt. Nikolais tid – venlighed, gavmildhed og gaver 🙂

Selvom der er meget stress, meget handel, penge og alt muligt andet involveret så skal man huske at den søde juletid er også en tid hvor vi skal værdsætte hinanden og huske de svage som vi måske kan afse en tanke og en skilling til.

Herfra SLAP/eSport.dk ønsker vi alle en rigtig glædelig jul 🙂

 


Danske eSport - Facebook chatgruppe https://www.facebook.com/groups/1508178942841208/

eSport.dk - Hurtige eSports nyheder https://www.facebook.com/eSportdk/
www.slap.dk - www.eSport.dk - www.CopenhagenGames.com www.Comiccon.se ... og mere på vej :-)

No comments

Skriv et svar